• PUSAT
 • PUSAT
 • PUSAT BAHASA
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriIRTIPerjawatanSemak Permohonan
 • No events

Pusat Bahasa

 • PENGENALAN KEPADA JABATAN

  Pusat Bahasa (PB) telah diaktifkan semula pada Julai 2013. Sebelum ini, semua kursus-kursus bahasa dikendalikan oleh Syarikat Insan Fasih Sdn. Bhd. (2009-2012). Terdapat dua unit di bawah PB iaitu Unit Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris dengan menawarkan kursus-kursus bahasa teras universiti yang wajib diambil oleh setiap pelajar di KUIN mengikut syarat yang ditetapkan oleh pihak akademik KUIN mengikut struktur dan kelulusan The Malaysian Quality (MQA). PB menguruskan dan menyelaras kursus-kursus tersebut serta menawarkan dan menyelia kursus intensif bahasa (Inggeris dan Arab) kepada pelajar. Tenaga pengajar Pusat Bahasa terdiri daripada staf-staf akademik PB sepenuhnya.

   

   
 • VISI

  Menjadi Pusat Bahasa bertaraf tinggi dalam memberikan perkhidmatan ilmiah dan professional bagi memupuk kecemerlangan pelajar serta mendapat kebaikan di dunia dan akhirat.

  MISI

  Memperkukuhkan penguasaan bahasa (Inggeris/Arab) dikalangan pelajar dan memperkembangkan penggunaan bahasa ke aras yang sewajarnya, disamping memupuk perkkembangan pelajar agar memiliki modal insan yang tinggi dengan ilmu yang luas, disiplin yang tinggi, akhlak yang Islamik dan budaya yang unggul melalui penawaran kursus-kursus yang bersepadu.

  OBJEKTIF

  Objektif utama PB di KUIN adalah untuk mengendalikan kursus-kursus teras yang wajib diambil oleh setiap pelajar dengan sistematik dan sejajar dengan misi dan visi KUIN. Antara objektif-objektif khusus PB ialah:

  1. Menawarkan kursus-kursus bahasa yang bertepatan dengan struktur silibus yang diiktiraf oleh MQA.

  2. Memastikan kursus-kursus yang dijalankan dengan cekap dan berkesan.

   
 • pusatbahasa

   
 • FUNGSI JABATAN

  Fungsi Pusat Bahasa Kolej Universiti Insaniah adalah sebagai sebuah pusat khidmat sokongan (support service center) atau pelengkap (compliment) kepada kulliyyah-kulliyyah di KUIN melalui penawaran kursus wajib dan teras universiti. Secara amnya, SEMUA pelajar INSANIAH merupakan pelajar Pusat Bahasa kerana semua pelajar dikehendaki mengambil kursus-kursus teras program dan kursus teras Universiti.

   

   
 • UNIT-UNIT DI DALAM JABATAN & FUNGSI-FUNGSI

  Terdapat 2 (DUA) unit utama:

   UNIT FUNGSI
  Bahasa Inggeris Mengendalikan serta menyelaras kursus-kursus Bahasa Inggeris yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran kolej kepada pelajar Kolej Universiti Insaniah.
  Bahasa Arab Mengendalikan serta menyelaras kursus-kursus Bahasa Arab yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbiran kolej kepada pelajar Kolej Universiti Insaniah.
   
 • PUSAT BAHASA
  Tel : 04 415 5000 / 5132
  Email: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  1  syauqi MOHD SYAUQI BIN ARSHAD PENGARAH 5131 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2  abdulrahman ABDUL RAHMAN BIN YUSOFF KETUA UNIT BAHASA ARAB 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3  anas ANAS FADHLULLAH BIN AZIHARI KETUA UNIT BAHASA INGGERIS  5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4  sitisalawati SITI SALAWATI BINTI NORDIN PEMBANTU TADBIR (P /O) N17 (TETAP) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5  farhana NURUL FARHANA BINTI MAT RADZUAN PEMBANTU TADBIR (P /O) N17 (SEMENTARA) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6   FAIRUL AFFENDY BIN ABDUL RAHMAN OMPD F11 (TETAP) 5132 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  STAF AKADEMIK PUSAT BAHASA
  7  syauqi MOHD SYAUQI BIN ARSHAD PPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8  abdulrahman ABDUL RAHMAN BIN YUSOFF PPP DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9  anas ANAS FADHLULLAH BIN AZIHARI PPP DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10  busyra BUSYRA HAYATI BINTI MD AKHIR PPPS DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11  hisham HISHAM BIN ABDUL AZIZ PPP DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12  nurulain HURUL AIN BINTI HASSAN PPPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13   MUHAMMAD AIMANUDDIN BIN MOHD ZAKI PPPS DG41 (SAMBILAN)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14   MOHD AMIRUL BIN YAAKOB PPPS DG41 (SAMBILAN)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15  najib MOHD. NAJIB HAMDI BIN AHMAD @ AHMAD MAHDI PPPS DG48 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  16  zhafri MUHAMAD ZHAFRI BIN MOHAMMAD NAZMI PPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17  nazihah NAZIHAH BINTI RUSLI PPPS DG41 (SAMBILAN)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18  laila NORLAILA BINTI SAADAN PPPS DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  19  hafiza NUR HAFIZA BINTI HAMID PPPS DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  20  izzatie NURUL IZZATIE BINTI AZIZ PPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  21  nazuha NURUL NAZUHA BINTI HAZIZAN @ ABIN PPPS DG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  22   UMMI SALMI BINTI ISMAIL PPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  23   YUSLINA BINTI MOHAMAD YUSOF PPPS DG41 (SEMENTARA)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  24  zushawarti ZUSHAWARTI BINTI ZUKI PPPSDG41 (TETAP)   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.