Diploma Perakaunan (A9704 )

Program Diploma Perakaunan Merupakan Pengkhususan Pembelajaran di dalam bidang perakaunan. Program yang ditawarkan ini berupaya melahirkan serta menyediakan lepasan pelajar tenaga kerja separa mahir dalam bidang perakaunan. Program ini berjalan selama 3 tahun iaitu selama enam semester. Kurikulum yang dipelajari merangkumi beberapa bahagian iaitu teras universiti, teras program serta subjek-subjek berteraskan islam.

Teras Universti merupakan subjek-subjek universiti yang perlu diambil oleh semua pelajar KUIN. Teras program merupakan subjek-subjek yang perlu diambil mengikut program pengajian masing-masing . Bagi pelajar Diploma Perakaunan subjek dalam teras program adalah subjek-subjek perakaunan seperti perakaunana kewangan, perakaunan pengurusan, pengauditan, percukaian, perakaunan komputeran dan lain-lain. Manakala subjek-subjek berteraskan islam adalah subjek-subjek yang perlu diambil untuk memantapkan pelajar dalam bidang Al-Quran, Tajwid, Aqidah, Akhlak dan Bahasa Arab. Selain dari pengajian kuliah, pelajar Diploma Perakaunan juga akan menjalani latihan industri selama 16 minggu disemester akhir bagi mendedahkan pelajar kepada persekitaran pekerjaan serta dapat mengaplikasikan teori- teori yang telah diajar di dalam kelas.
.
Mohon Online
 • SYARAT KEMASUKAN
  Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kredit termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Matematik

  Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

 • Nombor Rujukan A9705
  Nombor Siri Sijil 03404
  Nama Kelayakan Diploma Pengurusan Perniagaan
  Tarikh Akreditasi* (dd/mm/yyyy) Mulai 04/09/2008
  Peringkat Kelayakan Diploma
  Tahap MQF 4
  Bidang NEC (National Education Code) 345 (Management and Administration)
  Bil. Kredit 94
  Kaedah Pengendalian Sepenuh Masa
  Tempoh Pengajian
  Bil. Minggu Bil. Semester Bil. Tahun
  Panjang 14 6 2.5
  Pendek 7 2 2.5
  Catatan TB
 • Usahawan
  Penolong Pegawai Pentadbiran di sector awam dan swasta
  Pembantu Pengurus (Pemasaran /Operasi dan Pengeluaran/Sumber Manusia)

UniSHAMS

Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah
09300 Kuala Ketil
Kedah Darul Aman, Malaysia
+6 04 415 5000 Fax 04 415 5050
admin@unishams.edu.my
aduan@unishams.edu.my