• KULLIYYAH
 • KULLIYYAH
 • BAHASA ARAB
 • No events
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriDownloadPerjawatanSemak Permohonan

Kuliyyah Bahasa Arab

 • Kulliyyah Bahasa Arab Kolej Universiti Insaniah diasaskan seiring dengan penubuhan Institut Agama Islam Negeri Kedah (INSANIAH) pada tahun 1996, pada ketika itu INSANIAH hanya menawarkan Diploma dan Program Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab 3 + 1 secara berkembar dengan Universiti Al-Azhar Mesir, sehingga tahun 2007.

  Walau bagaimanapun bermula tahun 2004, Kulliyyah ini menawarkan Program sarjana Muda Bahasa Arab Dengan Kepujian yang telah mendapat Akditasi penuh dari agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

  Kini Kulliyyah Bahasa Arab telah berada sebaris dengan kulliyyah - kulliyyah yang lain di dunia apabila pihak MQA telah bersetuju dan memberi kebenaran kepada kulliyyah ini untuk menjalankan dua program tambahan iaitu MA & Phd Bahasa Arab dengan kelulusan ruj MQA : PA 9803 bertarikh 24 Ogos 2009, dibahagikan kepada No. Rujukan PA 9861 (Ijazah Sarjana Bahasa Arab) dan PA 9862 (Ijazah Doktor Falsafah Bahasa Arab).

   
 • Objektif Umum

  Menyokong pencapaian matlamat Kolej Universiti Insaniah sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi Islam bertaraf dunia dan menawarkan pendidikan yang seimbang bagi melahirkan graduan dan intelek yang mampu berperanan sebagai ulama' berilmu, beramal dan bertaqwa. Program Kulliyyah Bahasa Arab ini diharap dapat melahirkan intelek muslim yang berilmu tinggi serta mantap amalan Islam khususnya dalam bidang kesusasteraaan arab, penggunaan bahasa dan kaedah-kaedahnya.

  Mereka juga diharap dapat menjadi generasi pemimpin di masa hadapan sekali gus mampu memainkan peranan sebagai pendidik, pendakwah, cendekiawan islam, pengurus, pentadbir usahawan yang efisien selaras dengan keperluan dalam arus pembangunan negara. Usaha ini adalah bagi menyahut cabaran alaf baru untuk melahirkan generasi yang mempunyai kekuatan ilmu, berketrampilan, berkemahiran tinggi dan iltizam yang jitu berlandaskan prinsip-prinsip Islam.

  Objektif Khusus

  • Menawarkan program pendidikan yang seimbang bagi melahirkan graduan dan intelek yang mampu berperanan sebagai ulama' dan profesional Islam yang berilmu, beramal dan bertaqwa.
  • Membantu membangunkan ummah yang berilmu serta mengamalkan ajaran Islam berlandaskan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.
  • Menjalankan penyelidikan dan perundingan untuk pembangunan ilmu Islam dan insan demi kepentingan ummah.
  • Membina khazanah ilmu yang berteraskan Islam dan menyebarkan ilmu tersebut untuk dimanfaatkan oleh masyarakat.
  • Menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta teknologi terkini dalam semua aspek pembelajaran, penyelidikan, perundingan, penerbitan dan lain-lain aktiviti akademik.

  Visi

  Menjadikan KUIN sebuah Universiti bertaraf antarabangsa dirantau Utara Malaysia. Melahirkan penyelidikan yang mampu menangani isu-isu Bahasa dan sastera Arab di era globalisasi.

  Misi

  Melahirkan penyelidikan Bahasa dan sastera Arab bertaraf antarabangsa menjana ilmu dalam semua bidang.

  Falsafah

  Melahirkan generasi yang cintakan al-Quran serta berilmu dan beramal untuk memanfaatkan ilmu kepada masyarakat serta menjadi qudwah hasanah.

   
 • Program

  Ijazah Sarjana Muda

  Ijazah Sarjana

  Doktor Falsafah

  • Bahasa Arab

   

   
 • KULLIYYAH BAHASA ARAB
  Tel : 04 - 415 5362
   BIL GAMBARNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  1  sheikhAli SHEIKH ALI BIN MOHAMMAD ISA DEKAN 5361 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2  dr.Ghani DR. ABDUL GHANI BIN MAD DIN PENSYARAH KANAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3  Dr.usama DR. USAMA EL-SAYED MOHAMED PENSYARAH KANAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4   DR. MOHAMED AZIZ ABDEL MAKSOUD PENSYARAH KANAN   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5   DR. ABDEL SATTAR ABDEL WAHAB AYOUB PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6   DR. IBRAHIM BABUKIR ELHAG ABD ELGADIR PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7   DR. MOHAMMED ISMAIL MOHAMMED PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8   DR. AHMAD HASSAN HAWATMEH PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9   DR. EBRAHIM MUHAMMAD AHMAD ELDESOKY PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10   SHEIKH MOHAMED RADY MOHAMED ELPAZ ELSHEAKH PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11   DR. GAMAL RAMADAN AHMED MOHAMED PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12   SHEIKH ABDEL RAHMAN MOAWAD ALI TAHAWI PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13   DR. RAGAB IBRAHIM AHMED AWAD PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14   DR. MOHAMMED IBRAHIM PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15   USTAZ AZIZUL RAHMAN PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  16 ummuHani  USTAZAH UMMU HANI BT. ABAS PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17  Muhd Zaki MOHAMAD ZAKI BIN MUSTAFA MASOH PENSYARAH   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18 roslina  SITI ROSLINA BINTI MOHD HANAFIAH PEMBANTU TADBIR 5362 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  19  naimah NOOR NA'IMAH BINTI CHE ANI PEMBANTU TADBIR 5364 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.