• KULLIYYAH
 • KULLIYYAH
 • AL-QURAN & SUNNAH
 • No events
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriDownloadPerjawatanSemak Permohonan

Kuliyyah Al-Quran & Sunnah

 • Sesungguhnya para penghafaz Al-Quran sangat diperlukan sepanjang zaman demi untuk menjaga kesucian dan keutuhan Al-Quran.Bagi mencapai matlamat melahirkan lebih ramai Ahlul Quran, INSANIAH telah menubuhkan Kulliyyah Al-Quran Wa Ulumihi pada sesi 2004/2005.Program ini adalah kesinambungan daripada Maahad Tahfiz Al-Quran Wal Qiraat yang ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri Kedah pada tahun 1985 dan diletakkan di bawah INSANIAH pada tahun 2001 dengan nama Kulliyyah Tahfiz Wal Qiraat, kemudian ditukar kepada Kulliyyah Al-Quran dan Sunnah selaras dengan naik taraf INSANIAH kepada Kolej Universiti.

  Adalah diharapkan Kulliyyah ini menjadi satu lagi wadah untuk menghasilkan graduan yang berpengetahuan,berakhlak mulia,mahir dan profesional dalam bidang Al-Quran serta ilmu-ilmu yang berkaitan dengannya.

  Bidang Al-Quran adalah merupakan salah satu bidang yang penting dan amat dituntut dalam agama islam sejak zaman Rasulullah S.A.W dan para sahabat dan dengan cara tersebut juga ianya diwarisi oleh para ulama' Islam kita.

  Usaha-usaha untuk melahirkan graduan-graduan yang berkemahiran dalam bidang Tahfiz Al-Quran ini merupakan antara usaha yang terbaik dan mulia sabda Nabi S.A.W

  خيركم من تعلم القرءان وعلمه

  "Sebaik-baik kamu ialah mereka yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya'

  Untuk maklumat lanjut sila layari http://www.quransunnahkuin.blogspot.com

   
 • OBJKTIF

  • Membina khazanah ilmu yang berteraskan Al-Quran dan Sunnah serta menyebarkannya kepada masyarakat
  • Melahirkan generasi Al-Quran yang bertakwa, berakhlak mulia, personaliti yang seimbang, harmonis dan holistik
  • Melahirkan Huffaz, Qurra', dan Du'at yang berkemahiran serta berketerampilan selaras dengan keperluan ummah.

  VISI
  Membentuk para huffaz, Qurra' dan Du'at yang berjaya dan berwibawa serta mampu mengamalkan ilmu ke arah kehidupan di dunia dan di akhirat.

  MISI
  Mendidik dan melahirkan huffaz, Qurra' dan Du'at yang mampu menguasai bidang al-Quran dan Qiraat serta menjadi contoh kepada masyarakat.

  FALSAFAH
  Melahirkan generasi yang cintakan al-Quran serta berilmu dan beramal untuk memanfaatkan ilmu kepada masyarakat serta menjadi qudwah hasanah. 

   
 • DIPLOMA

  IJAZAH SARJANA MUDA

  IJAZAH SARJANA

   

   
 • KULLIYYAH AL-QURAN DAN SUNNAH
  TEL : 04-415 5000|
   BILNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  1 DR. MOHD SHOLEH BIN SHEH YUSUFF  AL- HAFIZ DEKAN 5401  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2 SYEIKH ABD. NASER BIN ISMAIL AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  3 DR. ALI OMAR SALEM BALAGEM AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4 DR. EL-GAILI MUSTAFA AHMED OMER AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  5 SYEIKH MUHAMAD ZAHIR BIN OTHMAN AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6 DR. RAFEEQ AHMAD AHMAD MUHAMMED AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7 SYEIKHAH SALEHA MUHAMED ABDULHAK AL-MATARI AL-HAFIZAH PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8 DR. YASER SALEH ABDULLAH ALMA’BADAH AL-HAFIZ PENSYARAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9 SYEIKH MAT RANI BIN ABDUL MANAF AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10 USTAZ ABDUL HAKIM BIN MAHADZIR PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH     Normal 0 false false false EN-MY X-NONE AR-SA Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11 SYEIKH MOHAMAD HAZLI BIN ISMAIL AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12 USTAZAH HAJAR BINTI AHMAD BUSTAMAN AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13 USTAZAH HALIMATUSA’ADIAH BINTI MOHD KASIM AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14 USTAZ MOHAMAD AZIZI BIN AZIZAN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  15 USTAZ MOHD ZABIDI BIN SAAIDIN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA     Normal 0 false false false EN-MY X-NONE AR-SA Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  16 USTAZ MOHD AFFIF BIN OTHMAN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  17 USTAZ MUHAMMAD NAIM BIN OSMAN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA     Normal 0 false false false EN-MY X-NONE AR-SA Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  18 USTAZAH NOR AIN BINTI ABDUL KHONI AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  19 USTAZAH NOR AKIDAH BINTI ISA AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  20 SYAHRUL HANINAH BINTI MOHD SALLEH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    
  21 USTAZ WAN MOHD ALI IMRAN BIN OTHMAN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  22 USTAZAH WAN MURSYILA BINTI ZULKURNAIN AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  23 USTAZ WAN MOHD AWIS QARNY BIN OTHMAN AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    
  24 USTAZ MUHAMMAD SIDDIQ BIN MOHD ROSLI AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA    
  25 USTAZAH NURLYANA AQILAH BINTI BUKHARI AL-HAFIZAH PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  26 USTAZ AHMAD MUSTAQIM BIN NANAWI AL-HAFIZ PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN LEPASAN DIPLOMA   Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  27 NAJWA BINTI HAJI ABDULLAH PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN / OPERASI) 5406  
  28 MUHAMMAD FARID BIN AHMAD PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN / OPERASI) 5406  

   

   

   

  Normal 0 false false false EN-MY X-NONE AR-SA

  USTAZ WAN MOHD AWIS QARNY BIN OTHMAN AL-HAFIZ

   
 • Dekan Kulliyyah Al-Quran dan Sunnah
  Kolej Universiti Insaniah
  09300 Kuala Ketil ,Baling,
  Kedah Darul Aman.