• JABATAN
 • JABATAN
 • HAL EHWAL AKADEMIK
 • icmslpte-cutie-Klinik PanelPortal Pelajare-Pay SlipPermohonan Online (U)Permohonan Online (P)DirektoriDownloadPerjawatanSemak Permohonan

Jabatan Hal Ehwal Akademik

 • PENGENALAN KEPADA JABATAN

  Jabatan Hal Ehwal Akademik (HEA) ditubuhkan bagi menyelaraskan semua urusan berkaitan Akademik terutama mengenai urusan kemasukan, pembelajaran dan peperiksaan pelajar. HEA diketuai oleh seorang Pengarah dan dibantu oleh 5 orang Ketua Unit di samping kakitangan sokongan yang lain.

   
 • OBJEKTIF JABATAN

  1. Memastikan keberkesanan pengurusan berkaitan pembangunan akademik, peperiksaan dan graduasi lebih efektif dan efisyen.
  2. Memastikan urusan pengambilan dan kemasukan pelajar mematuhi syarat piawaian yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
  3. Memastikan perancangan aktiviti dan pemantauan kualiti program selaras dengan kehendak perlembagaan Universiti, KPM dan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).
  4. Memastikan proses penilaian pelajar dikawal dari segi kualiti, kerahsian, keselamatan dan keaslian.
  5. Memastikan perkhidmatan yang cekap dan berkualiti dalam urusan berkaitan pas dan visa pelajar.
  6. Memastikan pihak berkepentingan berpuashati dengan mutu perkhidmatan yang disediakan.
   
 • UNIT-UNIT DI DALAM JABATAN & FUNGSI-FUNGSI

  Terdapat 3 unit yang dipertanggungjawabkan di bawah Jabatan Hal Ehwal Akademik:

  1. Unit Kemasukan dan Rekod
   • Bertanggungjawab dalam urusan permohonan kemasukan pelajar baru.
   • Bertanggungjawab memastikan permohonan pelajar menepati syarat-syarat kelayakan yang telah diluluskan.
   • Bertanggungjawab dalam urusan kemasukan dan pendaftaran pelajar baru dan sedia ada.
   • Bertanggungjawab merekod dan mengemaskini maklumat peribadi pelajar.
  2. Unit Penjadualan, Pengajaran dan Pengkuliahan
   • Bertanggungjawab memastikan jadual yang dilaksanakan dapat memudahkan tenaga pengajar dan pelajar mengikutinya sepanjang tempoh pengajian.
   • Bertanggungjawab mengendalikan setiap urusan pengajaran dan pengkuliahan yang berkaitan dengan pelajar dapat dilaksanakan dengan sempurna mengikut peraturan akademik.
  3. Unit Peperiksaan dan Graduasi
   • Bertanggungjawab memastikan urusan berkaitan peperiksaan dari segi penyediaan kertas soalan, kertas jawapan, kualiti, keselamatan serta keasliannya terjaga dan terkawal.
   • Bertanggungjawab memastikan uruasan proses permohonan tamat belajar pelajar berjalan dengan lancar.
   
 • JABATAN HAL EHWAL AKADEMIK
  Aras 1, Bangunan Canselori,
  Kolej Universiti Insaniah,
  09300 Kuala Ketil, Kedah.
  TEL.    : 04-4155054  Fax      : 04-4155048
  Emel    : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
   BILNAMA JAWATAN EXT EMAIL 
  1 DR. WAN NAZJMI BIN MOHAMED FISOL PENGARAH 5046 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  2 NUR AZWA BINTI MOHD AKHIR SETIAUSAHA PEJABAT 5055 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  UNIT KEMASUKAN DAN REKOD
  3 NOORHAZNATUL MARIAH BINTI RAZALI PEMBANTU TADBIR (P /O) 5051 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  4 NORAZIAH BINTI OTHMAN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5051 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  UNIT PENJADUALAN, PENGAJARAN DAN PENGKULIAHAN
  5 ZULHAZLIN BIN ABAS KETUA UNIT 5047 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  6 NURUL NAJWA BINTI MOHD SABRI PEMBANTU TADBIR (P /O) 5076 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  7 HAZWANI BINTI HASIN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5076 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  8 NOORSHUHADA BINTI SAAD PEMBANTU TADBIR (P /O) 5053 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  9 NURHANI BINTI YUSUFF PEMBANTU TADBIR (P /O) 5102 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  UNIT PEPERIKSAAN DAN GRADUASI    
  10  SITI KHALIJAH BINTI ABIDIN  PENOLONG PENDAFTAR 5058  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11 HAFISOH BINTI HUSIN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5076 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12 NORHAZIRA BINTI MAT HUSSAIN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5076 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13 MOHAMAD HABIB ZAINAL MUHAMADDAN PEMBANTU TADBIR (P /O) 5076 Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.