Diploma Perakaunan

(R2/344/4/0198) 1.12.2023/ (A 9704 )
Program Diploma Perakaunan Merupakan Pengkhususan Pembelajaran di dalam bidang perakaunan. Program yang ditawarkan ini berupaya melahirkan serta menyediakan lepasan pelajar tenaga kerja separa mahir dalam bidang perakaunan. Program ini berjalan selama 3 tahun iaitu selama enam semester. Kurikulum yang dipelajari merangkumi beberapa bahagian iaitu teras universiti, teras program serta subjek-subjek berteraskan islam.

Teras Universiti merupakan subjek-subjek universiti yang perlu diambil oleh semua pelajar UniSHAMS. Teras program merupakan subjek-subjek yang perlu diambil mengikut program pengajian masing-masing . Bagi pelajar Diploma Perakaunan subjek dalam teras program adalah subjek-subjek perakaunan seperti perakaunana kewangan, perakaunan pengurusan, pengauditan, percukaian, perakaunan komputeran dan lain-lain. Manakala subjek-subjek berteraskan islam adalah subjek-subjek yang perlu diambil untuk memantapkan pelajar dalam bidang Al-Quran, Tajwid, Aqidah, Akhlak dan Bahasa Arab. Selain dari pengajian kuliah, pelajar Diploma Perakaunan juga akan menjalani latihan industri selama 16 minggu disemester akhir bagi mendedahkan pelajar kepada persekitaran pekerjaan serta dapat mengaplikasikan teori- teori yang telah diajar di dalam kelas.
.
Mohon Online
  • SYARAT KEMASUKAN
    Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan mendapat sekurang-kurangnya 3 kredit termasuk mata pelajaran Bahasa Melayu dan Matematik

Kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya oleh Kerajaan Malaysia.

International Student

1. IELTS 4.0/ CEFR A2 or

2. TOEFL PBT (397) or

3. TOEFL IBT (30-31) or