LAWATAN KERJA YANG BERHORMAT EXCO PENDIDIKAN

KUALA KETIL – Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) telah menerima kunjungan mahabbah Yang Berhormat Brigedier Jeneral (B) Dato' Haji Najmi Haji Ahmad, Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman, Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan dan Sumber Manusia pada 16 Julai 2020. Turut bersama mengiringi Yang Berhormat dalam lawatan kerja ini adalah Pegawai Bahagian Perancang Ekonomi Negeri, Puan Nurul Huda dan Pegawai Khas, Encik Mohd Hanif.

Ketibaan Yang Berhormat disambut mesra oleh Naib Canselor, Ahli Pengurusan Eksekutif, Ahli Senat dan Pegawai Kanan UniSHAMS. Satu sesi suai kenal dan taklimat khas berkenaan sejarah penubuhan, perkembangan dan pembangunan akademik, serta program pengajian yang ditawarkan UniSHAMS telah diadakan di Dewan Senat UniSHAMS.

Yang Berhormat dalam ucapan beliau turut berkongsi berkaitan hasrat Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman dalam usaha untuk memartabatkan Institusi Pengajian Islam melalui pembangunan Institusi Pengajian Pondok. Selain itu, Yang Berhormat turut menegaskan bahawa UniSHAMS adalah sebahagian dari portfolio beliau dan ingin memastikan UniSHAMS dapat terus membangun dengan cemerlang dan mampu bersaing secara kompetatif dengan mana-mana Institusi Pengajian Tinggi (IPT). UniSHAMS juga disarankan agar dapat memperkukuhkan jaringan komuniti, khususnya dengan masyarakat setempat. Yang Berhormat turut menyatakan keperihatinan Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman terhadap beberapa isu dan keperluan UniSHAMS seperti asrama pelajar.

Terdahulu, Yang Berhormat mengambil kesempatan untuk meninjau Galeri Tuanku Canselor yang terletak di Bangunan Canselori UniSHAMS. Galeri ini menyimpan koleksi sejarah dan pembangunan UniSHAMS dan telah dirasmikan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Kedah Darul Aman, Canselor UniSHAMS pada 17 Februari 2019.

Pihak UniSHAMS amat berbesar hati serta merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat di atas kesudian meluangkan masa bersama Naib Canselor, Ahli Pengurusan Eksekutif, Ahli Senat dan Pegawai Kanan UniSHAMS. Semoga UniSHAMS terus gemilang. 

UniSHAMS TERIMA PELAJAR BAHARU SESI KEMASUKAN 2020/JUN MELALUI KAEDAH PENDAFTARAN SECARA ATAS TALIAN

KUALA KETIL – Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) telah menerima lebih 900 orang pelajar baharu bagi sesi kemasukan 2020/Jun pada 20 Jun 2020. Lanjutan dari Pandemik Covid-19 dan norma baharu yang diamalkan, pihak UniSHAMS telah melaksanakan pendaftaran secara atas talian bagi program Asasi, Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Diploma Pasca Siswazah, Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah. Terdahulu, pendaftaran program Asasi bagi sesi kemasukan 2020/Jun telah diadakan pada 7 Jun 2020.

            Yang Berbahagia Prof. Dr Shamsul Jamili Yeob, Naib Canselor UniSHAMS turut merakamkan penghargaan dan ucapan tahniah kepada para pelajar dan waris kerana telah memilih UniSHAMS sebagai destinasi pengajian dan menegaskan bahawa UniSHAMS adalah setanding dengan IPT ternama lain di Malaysia. Beliau turut menyeru pelajar agar terus mengamalkan norma baharu dengan amalan kehidupan harian yang bersih, sihat dan selamat sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) serta menasihati pelajar agar bijak untuk menguruskan masa dan mendisiplinkan diri secara berterusan dalam usaha untuk mencapai kecemerlangan dan kejayaan di dunia dan akhirat.

Selain itu, UniSHAMS turut menawarkan tempat kepada pelajar Malaysia yang pulang dari luar negara, terutamanya dari negara Timur Tengah akibat Pandemik Covid-19, di mana kaedah pemindahan kredit disediakan. Sehingga kini, UniSHAMS menawarkan 42 program pelbagai peringkat pengajian yang telah mendapat akreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA), dan turut menyediakan kemudahan-kemudahan pembiayaan pendidikan kepada pelajar, serta infrastruktur yang kondusif bagi memastikan para pelajar dapat menjalani proses pengajian dengan sempurna dan terbaik. Program-program pengajian di UniSHAMS dengan intergrasi pendidikan Islam dan islamisasi ilmu merupakan antara ‘niche’ utama yang menjadi pilihan pelajar.

Lanjutan dari penggumuman oleh Kementerian Pengajian Tinggi berkaitan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi kemasukan semula pelajar IPT secara berperingkat , seramai 157 orang kumpulan pertama pelajar baharu telah pun mendaftar masuk ke asrama pada 4 Julai 2020. Pendaftaran bagi sesi kemasukan 2020/Jun akan terus dibuka dan dilanjutkan sehingga 18 Julai 2020 bagi memberi peluang kepada mereka yang masih belum sempat untuk memohon dan mendaftar. UniSHAMS menjangkakan jumlah kemasukan kali ini akan terus meningkat kepada lebih seribu dua ratus orang pelajar menjelang tarikh akhir lanjutan pendaftaran, berdasarkan trend dan kadar permohonan harian positif yang telah direkodkan.

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- UniSZA SEBAGAI USAHA MENGHIJAUKAN KAWASAN LAPANG UniSHAMS

28 Jun 2020, Kuala Ketil - UniSHAMS menerima kunjungan mesra wakil Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Terengganu iaitu Prof. Madya Dr Fakhrul Anwar Zainol selaku Pengarah Pusat Pengurusan Penjanaan Pendapatan dan Pengkomersialan bagi membincangkan cadangan dan inisiatif untuk menghijaukan kawasan lapang UniSHAMS. YBhg. Prof. Dr Shamsul Jamili Yeob, Naib Canselor UniSHAMS telah mempengerusikan sesi perbincangan ini yang turut dihadiri barisan Pengurusan Tertinggi serta Ketua-Ketua Pengarah dan Unit UniSHAMS yang berkaitan.

Pada sesi pembentangan tersebut, UniSZA telah memperkenalkan produk Melon Manis Terengganu (MMT), antara ikon agropreneur Terengganu yang berupaya menjana ekonomi kepada Universiti. Objektif sesi perbincangan ini adalah untuk mengemukakan cadangan pelaksanaan program agropreneur yang dilihat mampu untuk menghijaukan kawasan UniSHAMS serta menjadi platform latihan untuk mahasiswa UniSHAMS dalam menjadikan bidang keusahawanan agro sebagai salah satu pilihan kerjaya berpotensi tinggi untuk diceburi.

Pihak UniSZA turut berkongsi pelbagai cadangan dan kaedah pelaksanaan untuk pihak UniSHAMS menceburi bidang agropreneur serta menjalinkan kerjasama strategik antara kedua belah pihak. Semoga jaringan kerjasama ini akan dapat membantu mempertingkatkan kebolehpasaran graduan UniSHAMS menerusi kaedah intergrasi ilmu pelbagai bidang.

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- YaPEIM

27 Jun 2020, Kuala Ketil – Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) menerima kunjungan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) yang diketuai oleh Puan Parihah Hasan, Pemangku Ketua Pengarah YaPEIM dan Ketua-ketua Jabatan YaPEIM untuk membincangankan cadangan kerjasama strategik UniSHAMS-YaPEIM di dalam bidang keusahawanan.

Objektif perbincangan ini adalah untuk merangka kolaborasi program yang bersesuaian bagi meningkatkan kadar kebolehpasaran mahasiswa UniSHAMS serta menjadikan bidang keusahawanan sebagai pilihan kerjaya yang terbaik. Beberapa program latihan dan kursus jangka masa pendek yang berkaitan turut dibincangkan sebagai persediaan ke arah program kolaborasi ini.

YBhg. Prof. Dr Shamsul Jamili Yeob, Naib Canselor UniSHAMS telah mempengerusikan sesi perbincangan ini yang turut dihadiri oleh Dr Rohani Desa, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, En. Mohd Shahid Azim Mohd Saufi, Pengarah Pusat Pengajian Sepanjang Hayat & Pengantarabangsaan serta Puan Rushda Hadzira Ismail selaku Ketua Unit Keusahawanan.

Semoga perbincangan awal ini akan dapat membawa kepada jalinan kerjasama yang baik dan kukuh di antara kedua belah pihak di dalam usaha untuk membudayakan bidang keusahawanan di kalangan mahasiswa UniSHAMS.

COVID 19: OPS HANTAR PULANG 60 PELAJAR SABAH

Kuala Ketil, 27 Mei 2020 - Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (UniSHAMS) meneruskan proses penghantaran pulang mahasiswa/wi ke kampung halaman, lanjutan dari perutusan khas Perdana Menteri berkaitan kelonggaran membenarkan mahasiswa/wi Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) pulang ke kampung.

Ops Hantar Pulang Pelajar UniSHAMS kali ini melibatkan pelajar berasal dari Sabah. Terdahulu, kesemua 60 orang pelajar dan Pegawai Pengiring telah menjalani proses saringan dan disahkan sihat oleh Pegawai Kesihatan Kuala Ketil, Kedah Darul Aman, pada 19 Mei 2020. Seramai 60 orang pelajar Sabah dan pegawai pengiring iaitu Kapt (B) Abdul Halim Ahmad, Encik Liwauddin Abu Bakar dan Encik Muhammad Farid Ahmad telah bertolak ke KLIA jam 5:00 pagi tadi dengan menaiki 3 buah bas.

Seluruh warga UniSHAMS mendoakan agar semua urusan penghantaran pulang mahasiswa/wi terlibat dapat dilaksanakan dengan selamat, serta mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut AidilFitri kepada semua mahasiswa/wi UniSHAMS. Patuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) demi keselamatan dan kesejahteraan bersama.

Berita@UniSHAMS

LAWATAN KERJA YANG BERHORMAT EXCO PENDIDIKAN

LAWATAN KERJA YANG BERHORMAT EXCO PENDIDIKAN

UniSHAMS TERIMA PELAJAR BAHARU SESI KEMASUKAN 2020/JUN MELALUI KAEDAH PENDAFTARAN SECARA ATAS TALIAN

UniSHAMS TERIMA PELAJAR BAHARU SESI KEMASUKAN 2020/JUN MELALUI KAEDAH PENDAFTARAN SECARA ATAS TALIAN

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- UniSZA SEBAGAI USAHA MENGHIJAUKAN KAWASAN LAPANG UniSHAMS

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- UniSZA SEBAGAI USAHA MENGHIJAUKAN KAWASAN LAPANG UniSHAMS

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- YaPEIM

PERBINCANGAN KERJASAMA ANTARA UniSHAMS- YaPEIM

COVID 19: OPS HANTAR PULANG 60 PELAJAR SABAH

COVID 19: OPS HANTAR PULANG 60 PELAJAR SABAH

COVID 19: OPS HANTAR PULANG PELAJAR UniSHAMS

COVID 19: OPS HANTAR PULANG PELAJAR UniSHAMS

KEBIASAAN BAHARU TERUS WARNAI RAMADAN BUAT PELAJAR UniSHAMS

KEBIASAAN BAHARU TERUS WARNAI RAMADAN BUAT PELAJAR UniSHAMS

PROGRAM QSR BRANDS PRIHATIN MUSAADAH COVID 19

PROGRAM QSR BRANDS PRIHATIN MUSAADAH COVID 19

UniSHAMS Sediakan ‘Hand Sanitizer’ Sendiri

UniSHAMS Sediakan ‘Hand Sanitizer’ Sendiri

UniSHAMS Agresif Tangani Covid 19

UniSHAMS Agresif Tangani Covid 19

UniSHAMS Terima Dana Bantuan Pakej Prihatin TM

UniSHAMS Terima Dana Bantuan Pakej Prihatin TM

Kem Kesihatan 2020

Kem Kesihatan 2020

KURSUS PEMANTAPAN JATI DIRI & ORGANISASI

KURSUS PEMANTAPAN JATI DIRI & ORGANISASI

Program Santai Bulanan Warga Kerja UniSHAMS, SERIBU LANGKAH

Program Santai Bulanan Warga Kerja UniSHAMS, SERIBU LANGKAH

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN UniSHAMS & HOWZU

MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM PERSEFAHAMAN UniSHAMS & HOWZU

KUNJUNGAN HORMAT TIMBALAN MUFTI UGANDA KE UniSHAMS

KUNJUNGAN HORMAT TIMBALAN MUFTI UGANDA KE UniSHAMS

BICARA KARYA SIRI KE-3

BICARA KARYA SIRI KE-3

MAJLIS PERASMIAN PERKHIDMATAN KOMUNITI E-KAUSELING

MAJLIS PERASMIAN PERKHIDMATAN KOMUNITI E-KAUSELING

MAJLIS PENYERAHAN WATIKAH MPM BAGI SESI 2019/2020

MAJLIS PENYERAHAN WATIKAH MPM BAGI SESI 2019/2020

PROGRAM SANTAI BULANAN WARGA KERJA UNISHAMS SIRI JANUARI 2020

PROGRAM SANTAI BULANAN WARGA KERJA UNISHAMS SIRI JANUARI 2020

MAJLIS PERJUMPAAN BERSAMA  TIMBALAN NAIB CANSELOR PEMBANGUNAN, KORPORAT & JARINGAN INDUSTRI

MAJLIS PERJUMPAAN BERSAMA TIMBALAN NAIB CANSELOR PEMBANGUNAN, KORPORAT & JARINGAN INDUSTRI

Program Foodbank YaPEIM di UniSHAMS

Program Foodbank YaPEIM di UniSHAMS

PROGRAM MESRA BERSAMA BAHAGIAN HAL EHWAL PELAJAR (BHEP) UniSHAMS

PROGRAM MESRA BERSAMA BAHAGIAN HAL EHWAL PELAJAR (BHEP) UniSHAMS

AMANAT NAIB CANSELOR 2020

AMANAT NAIB CANSELOR 2020

PENYERAHAN SUMBANGAN DERMA KILAT KEPADA PELAJAR UNISHAMS

PENYERAHAN SUMBANGAN DERMA KILAT KEPADA PELAJAR UNISHAMS

KUNJUNGAN IAIN BENGKULU, INDONESIA

KUNJUNGAN IAIN BENGKULU, INDONESIA

KUNJUNGAN HORMAT YAYASAN SABAH

KUNJUNGAN HORMAT YAYASAN SABAH

UniSHAMS RAIKAN KEMASUKAN PELAJAR BAHARU

UniSHAMS RAIKAN KEMASUKAN PELAJAR BAHARU

LAWATAN SAMBIL BELAJAR SK TAMAN RIA, PADANG SERAI KE KULLIYYAH BAHASA ARAB

LAWATAN SAMBIL BELAJAR SK TAMAN RIA, PADANG SERAI KE KULLIYYAH BAHASA ARAB

MUKHAYYAM ‘ARABI DI PULAU PANGKOR

MUKHAYYAM ‘ARABI DI PULAU PANGKOR

SUPTIM 2019

SUPTIM 2019

UniSHAMS JUARA JUALAN TERTINGGI DAN TEMPAT KETIGA DALAM PERTANDINGAN RISDA-KEDAH HALAL FEST SALES CHALLENGE 2019

UniSHAMS JUARA JUALAN TERTINGGI DAN TEMPAT KETIGA DALAM PERTANDINGAN RISDA-KEDAH HALAL FEST SALES CHALLENGE 2019

MAJLIS TAUSIYAH “PENDIRIAN MUSLIM DALAM MENGHADAPI CABARAN SEMASA”

MAJLIS TAUSIYAH “PENDIRIAN MUSLIM DALAM MENGHADAPI CABARAN SEMASA”

MAJLIS PENYERAHAN BENDERA KONTINJEN

MAJLIS PENYERAHAN BENDERA KONTINJEN

MAJLIS PENGANUGERAHAN SIJIL PENGAJIAN TALAQQI AL – QURAN BERSANAD

MAJLIS PENGANUGERAHAN SIJIL PENGAJIAN TALAQQI AL – QURAN BERSANAD

UniSHAMS KEKALKAN JUARA JUALAN TERTINGGI, Peringkat Zon Utara Sempena Pertandingan Siswapreneur Showcase 2019

UniSHAMS KEKALKAN JUARA JUALAN TERTINGGI, Peringkat Zon Utara Sempena Pertandingan Siswapreneur Showcase 2019

TEMPAT KETIGA PERTANDINGAN PENGUCAPAN AWAM RUKUN NEGARA 2019

TEMPAT KETIGA PERTANDINGAN PENGUCAPAN AWAM RUKUN NEGARA 2019

SEMINAR ISU KENEGARAAN DAN HUBUNGAN ETNIK 2018

SEMINAR ISU KENEGARAAN DAN HUBUNGAN ETNIK 2018

KUNJUNGAN HORMAT YB DATO’ JOHARI BIN ABDUL KE UniSHAMS

KUNJUNGAN HORMAT YB DATO’ JOHARI BIN ABDUL KE UniSHAMS

MEMOIR AKHIR DR NORAZLINA ZAKARIA DI UniSHAMS

MEMOIR AKHIR DR NORAZLINA ZAKARIA DI UniSHAMS

UniSHAMS

Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah
09300 Kuala Ketil
Kedah Darul Aman, Malaysia
+6 04 415 5000 Fax 04 415 5050
admin@unishams.edu.my
aduan@unishams.edu.my